Beüzemelési tanácsok

Mosógép

A új mosógépek hátulján 3-4, színesen megjelölt rögzítő csavar, és tipli található, amelyeknek feladata a dob rögzítése, azért, hogy az szállításkor nem tudjon elmozdulni. A csavarokat, és a tiplit azonban az első használat előtt el kell távolítani, hiszen ha azok bent maradnak, a dob nem tud megfelelően mozogni, centrifugálás során, amikor is természetes kilengése van. A bent felejtett rögzítő eltörheti a bob műanyag üstjét, amely csak igen magas költséggel, cserével javítható, erre az esetre ugyanis a gyártók nem vállalnak garanciát.

A mosógéppel az első mosást üresen ruha nélkül kell elvégezni, a legmagasabb hőmérsékletű programot megkeresve, bőven megtöltve mosószerrel. A programhoz rendelt centrifugát – ha a készülék képes erre – érdemes nullára állítani, hiszen az ruha nélkül felesleges programrész. A magas hőmérsékletű programok egyébként igen hosszú lefutási idejűek, de érdemes kivárni azt, mert új készülékekben is lehet valamiféle nedvesség, amely egyrészről a gyári kipróbálásból maradhat vissza, másrészről a páralecsapódás okozhatja.   A gyártók ezért a rozsdásodás, illetve gombaképződés megelőzése érdekében a dobot egy zsírszerű anyaggal, míg a gumirészeket síkporral kezeli. Ezeket azért kell, az első mosással eltávolítani, mert a ruhával érintkezve szennyezhetik azt, akár olyan mértékben, hogy azt később nem lehet eltávolítani.

Mosogatógép

A mosogatógéppel az első mosogatást üresen edények nélkül kell elvégezni. Ehhez a legmagasabb hőmérsékletű programok kell megkeresni, és mosogatószerrel együtt lefuttatni azt. Erre a tisztító mosogatásra azért van szükség, mert új készülékekben is lehet valamiféle nedvesség, amely egyrészről a gyári kipróbálásból maradhat vissza, másrészről a páralecsapódás okozhatja.   A gyártók ezért a rozsdásodás, illetve gombaképződés megelőzése érdekében a készülék belsejét egy zsírszerű anyaggal, míg a gumirészeket síkporral kezelik. Ezeket azért kell, az első mosogatással eltávolítani, mert az az edényekkel érintkezve szennyezhetik azt, akár olyan mértékben, hogy azt később nem lehet eltávolítani.
Gyakori probléma, hogy bekötésnél a kifolyó víz csatlakoztatásánál a szifonban található dugózást nem távolítják el. Ennek következménye, hogy a program futása ugyan rendben elindul, ám vízleeresztésnél hibát jelez. Amennyiben ilyen jelenséggel találkozunk, első sorban ezt kell ellenőrizni.

Hűtőgép

Hűtők és fagyasztók esetében, a beüzemelésnél a fő szabály, a helyére állítás utáni várakozás. Ennek idejéről még a szakemberek is vitáznak, ám javaslatunk szerint a 4, 6 óra elégséges lehet. Erre a pihentetésre egyrészt azért van szükség, mert hideg állapotban a hűtőközeg folyékony halmazállapotú, az a szállításnál elcsuroghat a tartájából, a mozgatás következtében. A másik ok, hogy különösen ősz-téli időszakban a készüléket melegről hidegre, majd hidegről melegre mozgatjuk, az elektromos részeket páralecsapódásnak kitéve. Ennek megszüntetéséhez is idő kell.

Egyes készülékek rendelkeznek motorvédelemmel, amely megakadályozza a készülék elindulását a bekapcsolás, áram alá helyezés után 5-8 percig. Ezért nem kell hibára gondolni, ha a várakozási idő elteltével a hűtőgép nem indul el azonnal, ez természetes jelenség.
Egy másik természetes jelenség, hogy a motor az első elindulásakor, akár zavaróan hangos lehet, csörgő, zörgő hangot hallat.  Ez pár perc elteltével halkulni kezd, majd beáll a gyárilag hangolt szintre.

A bekapcsolás utána hőfokszabályozót 2-esnél magasabbra nem szabad, és nem érdemes állítani.  A hűtőgépek beüzemelési időszaka, tehát az első 24 óra, nagymértékben meghatározza annak hosszú távú élettartamát. A szobahőmérsékletről való lehűtés eleve nagy megterhelést ró a készülékre, hát, még ha magas fokozaton üzemeltetve akarjuk azt megtenni. A hűtőtér üzemi hőmérséklete 6-10, míg a fagyasztóké -12 / -24 Celsius fok. Előbbi esetében közel 30, míg utóbbiban akár 45-50 fokos különbséget kell a hűtőgépnek áthidalnia. Kevesen tudják, hogy a hűtőgépmotor tartalmaz mechanikus részeket, amelyeknek időre van szükségük, hogy bejáródjanak, ezért kerülendő a hirtelen megterhelés. A hűtő magas fokozatra állítva sem fog előbb lehűlni, ám lényegesen több áramot fog fogyasztani.

Tűzhely, beépíthető sütő

Sütőterek esetében az első használatot megelőzően, hétköznapi nyelven szólva ki kell azokat égetni. Erre azért van szükség, mert a sütők fűtőbetétjeit, és a sütőtér falait a gyártók rozsdásodás ellen kezelik. Ezt kell a leégetéssel eltávolítani, hogy az ne az étellel érintkezzen. Ennek módja, hogy a készüléket indítsuk el a legmagasabb hőmérsékletre állítva, alsó felső sütés, hő légkeveréssel programot megkeresve, lehetőség szerint nyissunk ablakot, és a sütő ajtaját, és mintegy 40-60 percig így üzemeltessük a készüléket.  Némi füst, és szag előfordulhat, attól nem kell megijedni.

Gázkészülékek (gáz főzőlap, gázsütő)

Magyarországon minden gázkészülék beüzemelés köteles, azaz a gázhálózathoz, vagy gázpalackhoz való bekötéshez, beállításhoz képesített, regisztrált gázszerelőt kell hívni, amelynek költségét a vásárlónak kell vállalnia. Ehhez sok esetben a gyártó előírja a garancia érvényesítéséhez márkaszerviz közreműködését. Más esetekben azonban megelégednek, csak a jogszabályban minimálisan előírtak szerinti, képesített gázszerelő közreműködésével is, aminek költsége lényegesen alacsonyabb a márkaszervizekénél.

Elszívók

A gyártók a kísérő papírokat, tartozékokat hajlamosak a készülék házába elhelyezni. Előfordulhat, hogy ezek nem lesznek szükségesek a bekötés során. Az első használat előtt ezért mindéképpen ellenőrizni kell, hogy semmi nem maradt a házban, ami akadályozza a légáramot, esetleg működés közben zavaró hangokat kelt.

Posted in Szaktanácsok.